Monday, 24 July 2017

Quote4d'day 15: What you want to do?

^^ Sementara ada kelapangan ni, lebih baik korang manfaatkan sebaik-baiknya... ke depan datang nanti, siapa tahu kan? Masa muda2 and sihat ni la nak explore macam2, nanti bila dah ada komitmen, dah berusia, banyak perkara kena ambil peduli ^_<

Sunday, 23 July 2017

Today's story: Oh no!

Assalamualaikum,

Just simple! Straight to the point! Spec Hana patah plak!!! Oh no! Cobaan! Cobaan! Almost a week Hana tak pakai spec, seriously, Hana rasa tak confidence langsung! Sebab tak nampak muka orang, so automatik bila bercakap pun, dengar tak dengar jerr rasa...


Hurmmmm, nampaknya spec baru laa yerrr.... Macam tau2 jerrr gaji just around the corner! Huhuhu.... But! good news, Hana boleh guna Wifi larrr!!! Hehehehe, boleh selalu update la eh! Smile!

Thursday, 22 June 2017

Today's story: Cobaan!

Assalamualaikum,

Kita sekarang berada di penghujung Ramadan. Sambutan AidilFitri lagi beberapa hari jerr lagi. Persiapan raya korang dah lengkap ker??? Ke ada yang  masih tercari-cari baju raya! Bertabahlah korang, eh! Dekat2 penghujung gini, banyak masalah in future. Baju tak ada saiz laa, kain tak elok larrr, barang yang di-order tak sampai larrr, orang ramai sangat arrrr… macam2… tapi, selalunya ada peniaga yang dah mula lelong barang! Nak bagi sedap sikit bunyinya, ada peniaga yang bagi DISKAUN, HARGA RUNTUH! Hahahhaha… apa-apa jerr laarrr korang, eh!

So, tonight, just nak celoteh sikit… ceritanya, Hana buat OT malam ni… Hana jaga buffet Ramadan dengan staff seniors dari bahagian Purchasing and Sales. Alhamdulillah, bila dah makin kenal orang, sembang2 bertukar cerita, rasa kekok tu dah mula kurang. Diorang pun ramah2 gilaaa… Tak sangka kena buat OT tapi disebabkan staff yang sepatutnya on-duty ada hal, so Hana take over jerrr… Since Hana pun tak ada buat apa-apa, so why not? Benefit untuk Hana, merasa larr jugak makanan hotel – buffet Ramadan…

simple jerr makanan... tapi pinggan kosong jerr la eh! Hehehehe... malu plak nak snap pic tadi!
Alhamdulillah, boleh arr sikit habuan sahur nanti ^^
Tak salah kalau kita nak meringankan beban orang. Mana tahu esok2 nanti, kita pula dalam masalah, insyaAllah, akan ada pertolongan untuk kita ^^ But, bukan itu highlight untuk celoteh Hana kali ni! Huhuhuhu… nak gtau ni. Hana lupa thumb-print tadi! Huhuhu… so, macam mana dengan OT malam ni?

Mood Hana: still in shocked! Malas nak fikir... let it go! halalkan jerr la kut na… since Hana pun dapat experiences and fooooood, malam ni jerrr ok! Malam esok, kalau kena OT lagi, make sure thumb-print ok! Settle!

Tuesday, 20 June 2017

Today's story: kenalan baru dari seberang

Assalamualaikum

Untuk hari ni punya cerita, huhuhu… Hana jadi diam lagi. Nak bercakap tak ada topic, tapi tak adalah sampai bisu terus! Just cakap bila perlu ja… lagi-lagi pulak, Hana tengah try catch up dengan scope kerja Hana… Hana bila dalam mode “kerja”, memang tak peduli dah apa yang jadi dekat sekeliling. Kecuali satu benda yang Hana tahu, pendengaran Hana menjadi tajam. Kalau ada orang bisik-bisik ker, memang laju jer Hana toleh kat korang. Nak join jugak la tuu ^^

Oh ya! Tadi time berbuka, Hana duduk semeja dengan dua gadis dari Indonesia. Diorang training di hotel tempat Hana keja. And bulan ni bulan akhir diorang training. Selalunya, kami2 jer laa kaum hawa yang berbuka di kantin. First time jumpa diorang, terkejut jugak, coz ingatkan orang Sabah/Sarawak (gaya bahasa diorang). Tapi, dua kali dengar, macam pekat sangat larr plak loghat diorang. Rupa-rupanya, orang Indonesia. Sempat juga interview diorang tadi. Since raya dah nak dekat, saje tanya cost diorang pergi balik. As expected, tinggi giler derrr cost diorang tanggung! Of course arr naik flight… tergamam jugak Hana!

Hurmmm, bila jumpa dengan ramai oang, bertukar-tukar ceita, rupanya ada lagi yang kesulitan berat yang diorang tanggung. Suka jerr hana nak highlight-kan di sini. Kalau korang rasa, korang dah penat dengan beban yang korang tanggung, ingat larr bahawa ada lagi yang lebih susah dari korang. Allah swt Maha Adil, tidak akan dibebankan seseorang melebihi kemampuannya (Ujian/dugaan itu penghapus dosa). Keep calm and sabar!

Alang2 jumpa dengan orang Indonesia, teringat nak tanya berkenaan dengan sebuah keluaga contoh yang memang terkenal di Indonesia. Tak tahu larrr sama ada korang pernah dengar atau tak, keluarga tersebut ialah Keluarga Gen Halilintar. (Untuk tahu lebih lanjut berkenaan genHalilinta, tekan SINI) Tapi reaksi diorang, “Eh? Apa itu?” Hana krik-krik… Eh? Macam mana diorang tak tahu ni… Huhuhu, padahal peminat GenHalilintar ramaiiii gilerrrr… Tetiba Hana teringat diri Hana, terus tesenyum… Kenapa??? Hehehhehe, kalau korang tanya Hana siapa Khai Bahar, Tajul or Wani Hasrita, maybe reaksi Hana pun serupa jugak… Since Hana minat muzik Jepun, so artis Malaysia Hana tak ambil peduli sangat. Kecuali artis2 veteran, contoh Siti Nurhaliza. Hahahaha…. Bukan tak support artis Malaysia, tapi dah namanya minat, nak buat macam mana... main factors Hana minat Jepun: bahasa dan adab diorang! ^^


keluar jerr bilik, nampak pantai ^^
Ok, sampai kita ketemu besok ya! Insya Allah ^^

Monday, 19 June 2017

Coretan diari Hana

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, rezeki bulan Ramadan. Hana dapat offer kerja di Langkawi, dan sekarang, seminggu dah berlalu… masih dalam fasa penyesuaian diri… hope, Hana boleh adapt cepat la eh… sekarang ni pun, Hana masih observes keadaan sekeliling, familiar dengan job scope segala bagai, dan juga familiar dengan kawasan kerja… kali ni, lain sikit as sebelum ni, Hana dapat offer kerja di syarikat security guard, tapi tahan sebulan sahaja di atas sebab2 tertentu…

Compare dengan offer kali ni, Hana ditempatkan di Finance Department di sebuah hotel 3-star kira2 7 minit dari Jeti Kuah. Alhamdulillah, collegeue Hana semua jenis bising2, so Hana enjoy! Hehehehe, tapi segan larr plak, coz Hana ni shy2 cat orangnya ^^ relax dulu, mula2 kena tunjuk baik, lama2 nanti baru tahu annoyingnya seorang yang bernama Hana! Hehehehehe…. Gurau jerrr, Hana ni baik orangnya ^^

Hari ni punya cerita, serba tak kena pulak… padahal, memang tahu flow kerja macam mana… hurmmm, mungkin baru lepas cuti weekend kan… think positive, esok must be better than today!!! Dan lagi, daripada colleges  Hana, pasal baju raya yang dibeli online, ada yang salah saiz, dan ada yang tak sampai2 langsung… hurmmmm, Hana nak response lebih2, benda tak jadi kat Hana kan. Kerugian diorang boleh tahan banyak juga arr. Kalau kena kat Hana yang memang “berkira” bab2 berbelanja, tak tahularrr perasaan Hana di tempat diorang… So nak buat macam mana? Raya nak dekat dah ni, dugaan, dugaan…

Apa lagi eh? Oh! Hana jumpa junior Hana! Dia kerja department lain, tapi still under same hotel. Actually Hana ni super senior dia. Tetiba terasa diri ni tua la plak. Hahahahaha… baru dapat tahu time buka puasa tadi, sementara nak tunggu azan, sembang2 la sat kan. dia asal Jitra jugak, dekat jerr dari rumah Hana. Junior Hana dari SMK Bandar Baru Darulaman. Baru berusia 19 tahun, dah ada kerja, boleh kumpul duit awal, baguih arrr! Keep it up! ^^ Hahaha, silap Hana, Hana lupa tanya nama dia arr! Hahaha..

teh ais or nescaffe ais!
"secalit pengalaman Hana sehari-hari,
biar tak seberapa,
namun ianya menjadi saksi
jatuh bangun seorang Hana"